Haartransplantatie

Bij een haartransplantatie worden er uit de haarkrans aan de achterkant van het hoofd grafts weggenomen. Dit zijn haarwortels met 1 tot 4 haren. Deze grafts worden vervolgens getransplanteerd naar het gebied dat is aangegeven door degene die de haartransplantatie ondergaat.

De getransplanteerde haren vallen na zo’n 2 tot 4 weken uit, waarna deze na zo’n 3 tot 4 maanden weer opnieuw gaan groeien. Na 12 maanden is het resultaat optimaal.

Haarstichting video: Belangrijkste info over de haartransplantatie in 1 minuut

Haartransplantatie voordelen en nadelen

Voordelen van een haartransplantatie zijn dat de getransplanteerde haren uw hele leven lang zullen blijven groeien. Daarnaast kunt u het behandelen zoals uw eigen haar. Het kan worden gewassen, gekamd, etc.

Nadelen zijn dat het voor veel mensen vrij duur is en dat de dichtheid van het haar niet zo zal worden als het vroeger was. Met camouflagemiddelen en Micro Hair Pigmentation kan optisch wel een zeer hoge dichtheid worden gerealiseerd. Wanneer het donorgebied voldoende donorhaar bevat en er een tweede of zelfs een derde behandeling wordt ondergaan, kan ook een hoge dichtheid van het haar worden verkregen.

Vind een geschikte haartransplantatie kliniek

De Nederlandse Haarstichting heeft verschillende zoekfuncties ontwikkeld. Bent u op zoek naar een geschikte haartransplantatie kliniek? Kijk dan naar de haartransplantatie klinieken zoekfunctie.

Prijsvechters haarimplantatie in het buitenland

Er zijn tegenwoordig verschillende organisaties die als tussenpersoon haartransplantaties aanbieden in het buitenland (vaak in Turkije, Hongarije en Polen). Daarnaast zijn er mensen die zelf naar het buitenland gaan voor een haartransplantatie. De kosten van deze buitenlandse klinieken zijn vaak lager dan in Nederland.

Over de kwaliteit van deze haartransplantaties kan weinig worden gezegd, omdat er grote verschillen tussen de verschillende buitenlandse klinieken zijn. Er zijn veel tevreden mensen die kiezen voor bijvoorbeeld haartransplantatie in Turkije. Er komen echter ook regelmatig negatieve geluiden van mensen die een haartransplantatie hebben ondergaan in het buitenland. Kijk voordat u een haartransplantatie ondergaat (in het buitenland) altijd goed naar ervaringen van anderen en probeer zo veel mogelijk informatie te vinden over de klinieken op verschillende fora en internet.

Voor meer informatie, kijk op haartransplantatie in het buitenland.

Fue Haartransplantatie

Bij de nieuwste Haartransplantatie techniek (FUE – Follicle Unit Extraction) worden de haarwortels 1 voor 1 met een holle naald of boortje uit het achterhoofd verwijderd. Een dergelijke holle naald staat hier onder afgebeeld. Om de grootte te bepalen ligt er een pen naast.

Bij de FUE haartransplantatie techniek worden grafts getransplanteerd van de haarkrans naar een andere plaats of meerdere plaatsen op het hoofd. Deze methode gebeurt m.b.v. een holle naald of minuscuul boortje, in onderstaande afbeelding kunt u zien hoe dit gaat.

Het gebied waar de haren vandaan gehaald worden, is meestal aan de achterkant van het hoofd. De haren die daar groeien vallen niet uit, zelfs niet bij ernstig mannelijk haarverlies. Bij verplaatsing via haartransplantatie volgens de FUE-methode naar bijvoorbeeld bovenop het hoofd, de haarlijn of de inhammen, behouden deze haren hun genetische eigenschappen. Dankzij een haartransplantatie kan er weer haargroei plaatsvinden op plekken waar geen haar meer groeide.

Bij de FUE methode kunnen tegenwoordig bij bepaalde klinieken meer dan 2000 grafts per dag worden getransplanteerd. Om voldoende haren te transplanteren zijn er soms meerdere behandeldagen nodig.

Klik hier voor meer informatie over de FUE haartransplantatie.

FUT Haartransplantatie

Een andere, langer bestaande haartransplantatie techniek is de FUT methode(Follicle Unit Transplant). Tegenwoordig wordt deze manier van transplanteren steeds minder gedaan, omdat het een behoorlijk litteken achter kan laten op het achterhoofd.

Bij deze methode wordt er uit het achterhoofd, het gedeelte waar de haren niet gevoelig zijn voor erfelijke haaruitval, een strook met haar verwijderd. De grootte van dit stuk varieert, maar bedraagt gemiddeld zo’n 1 centimeter. Voor 1000 grafts is zo’n 5 tot 7 cm2 nodig, aangezien er tussen de 150 en 200 haren groeien op 1 cm2.

Nadat de strook met haar is weggenomen, wordt de huid gehecht. Wanneer het haar langer is, valt dit over het litteken heen. Bij gemillimeterd haar zal er echter wel een litteken te zien zijn. Wanneer haartransplantatie klinieken spreken over “een haartransplantatie zonder zichtbaar litteken”, kan dit misleidend zijn. Er is bij een FUT haartransplantatie namelijk altijd sprake van een litteken. Deze kan wel eventueel overdekt worden met haar. Het gebeurt soms dat het overige haar uitvalt, waardoor er een kaal hoofd ontstaat, maar het haar niet gemillimeterd kan worden, omdat op het achterhoofd een litteken te zien is.

Bij deze behandeling wordt de weggenomen strook met behulp van speciale mesjes opgedeeld in grafts met daarin 1 tot 3 haarwortels. Dit kunt u zien in onderstaande figuur.

De haarlijn is van tevoren vastgesteld samen met u vastgesteld. De plaats waar de grafts moeten worden geplaatst, worden vervolgens voorbereid. Er volgt een plaatselijke verdoving, waarna er zeer kleine inkepingen worden gemaakt, waarin de grafts zullen worden geplaatst. Bij de haarlijn worden vaak grafts gebruikt met slechts 1 of 2 haren, achter de haarlijn kunnen grafts met meer dan 1 haar worden geplaatst. Bij de haarlijn worden de grafts bovendien dichter op elkaar worden geplaatst.

Klik hier voor meer informatie over de FUT haartransplantatie.

10 factoren die bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor een haartransplantatie

De kans op een succesvolle haartransplantatie procedure en een mooi resultaat, is een belangrijke factor voor de overweging om een haartransplantatie te laten doen. Het is belangrijk om eerst te bepalen of u wel geschikt bent voor een haartransplantatie, alvorens u de haartransplantatie ondergaat.

Er zijn 10 factoren die mede bepalen of u geschikt bent voor een haartransplantatie. Deze zijn als volgt:

  1. Wanneer u een haartransplantatie wilt ondergaan, moet u eerst beschikken over realistische verwachtingen. Wanneer u 50 bent, kunt u geen haarlijn verwachten van een tiener. Dit is vaak onrealiseerbaar en daarnaast zou dit er ook onrealistisch uit zien.
  2. Voor mensen waar haaruitval net is begonnen, is het raadzaam om eerst af te wachten hoe de haaruitval zich ontwikkelt.
  3. Het wordt jongere mensen afgeraden om een dergelijke operatie te ondergaan. Als ze op jonge leeftijd een haartransplantatie ondergaan, bestaat de kans dat er later weer één moet worden gedaan, omdat de haaruitval voortzet. Als u jonger bent dan 22, kan het beter zijn om nog een paar jaar te wachten. De beste tijd voor u om te beslissen dat u een haartransplantatie nodig heeft, is tussen de 25 en 60 jaar.
  4. Mensen met een goede hoeveelheid en kwaliteit donorharen zijn ook betere kandidaten voor een haartransplantatie. Als het donorgebied schaarse en zwakke haren bevat, kunnen deze mogelijk eerst worden behandeld om ze te versterken, alvorens wordt overgegaan tot een haartransplantatie.
  5. Mensen die een haartransplantatie willen ondergaan, moeten een goede gezondheid hebben om hier voor in aanmerking te komen. Een haartransplantatie blijft een behoorlijke ingreep (FUT methode is een heftigere ingreep dan een FUE methode), gezondheidsproblemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot slechte wondgenezing, dit kan het herstel negatief beïnvloeden.
  6. Wanneer iemand niet goed in staat is om de haaruitval onder controle te krijgen d.m.v. medicijnen, kan er voor worden gekozen om een haartransplantatie te ondergaan. Het is namelijk altijd verstandig om eerst andere maatregelen te nemen tegen uw haaruitval, voordat u overgaat tot een ingreep als een haartransplantatie.
  7. Mannen die kaal worden door de jaren heen en waarvan het erfelijke haaruitval patroon is geconstateerd, zijn goede kandidaten voor een haartransplantatie.
  8. Mannen en vrouwen die haar hebben verloren of waarvan de haarlijn is verhoogd door een operatie (bijvoorbeeld wenkbrauw lift of face lift), zijn goede kandidaten.
  9. Wanneer iemand haar heeft verloren als gevolg van letsel, zoals brandwonden, heeft deze persoon vaak ook baat bij een haartransplantatie.
  10. De kandidaat moet een goede gezondheid en elasticiteit van de huid hebben op het hoofd. Dit geeft de arts een betere mogelijkheid om te opereren, specifiek bij de FUT of strip-methode.

Wanneer u denkt dat u een goede kandidaat bent voor een haartransplantatie en u over wilt gaan tot een haartransplantatie, is het belangrijk dat u een goede kliniek kiest om de uiteindelijke resultaten optimaal te laten worden.

Wie zijn er minder geschikt voor een haartransplantatie?

  1. Mensen met een donorgebied waarvan de haar dichtheid erg laag is. Wanneer iemand te weinig haar heeft om te transplanteren, is deze persoon niet geschikt voor een haartransplantatie.
  2. Mensen met licht, dun en stijl haar zijn minder geschikt voor een haartransplantatie dan mensen met donker, dik en licht krullend haar. Donker, dik en licht krullend haar geeft namelijk een betere dekking. 

De 3 soorten dichtheid van haartransplantaties 

  1. Light density: Sommige mensen zijn met een redelijke dekking tevreden. 1 behandeling volstaat dan meestal.
  2. Medium density: Het is mogelijk dat mensen een hogere dichtheid willen dan light density. 2 behandelingen volstaan dan meestal. Tussen de eerder getransplanteerde grafts worden dan op z’n vroegst 9 maanden na de eerdere haartransplantatie nieuwe grafts geplaatst, hierdoor krijgt men een betere dekking.
  3. High density: Wanneer iemand het maximaal haalbare resultaat wilt met een haartransplantatie, is het mogelijk om 3 behandelingen te laten uitvoeren. Voorwaarde is echter dat het “kale gedeelte” niet te groot is, omdat er slechts een beperkte hoeveelheid donorhaar beschikbaar is. Bij high density wordt opnieuw op z’n vroegst 9 maanden na de laatste haartransplantatie een nieuwe haartransplantatie uitgevoerd ter verdichting van het haar. Het wordt vaak aangeraden om Finasteride te gaan slikken wanneer u een haartransplantatie heeft ondergaan, zodat uw haarstatus behouden blijft en de haaruitval stabiliseert. Wanneer u dit niet doet, loopt u het risico dat de haaruitval voortzet en er bijvoorbeeld slechts een gebied met getransplanteerde haren overblijft. 

Voordelen van een haartransplantatie

  • Als de behandeling voltooid is, kunt u uw leven hervatten zoals het vroeger was. Haartransplantatie heeft, afgezien van eventuele controlebezoeken in het jaar na de laatste behandeling, geen nazorg nodig. Het betreft immers uw eigen haar. Het groeit nu alleen op een andere plaats.
  • Het verplaatste haar groeit voor de rest van uw leven. U hoeft er nooit meer naar om te kijken. U behandelt het zoals de rest van uw eigen haar.

Nadelen van een haartransplantatie

  • Het haar wordt nooit meer zo dik als vroeger. Er wordt immers geen haar toegevoegd. Het haar wordt opnieuw verdeeld over het hoofd.
  • Niet iedereen komt voor deze behandeling in aanmerking. Het donorgebied moet groot genoeg zijn en voldoende donorhaar bevatten om het kale of kalende gedeelte van het hoofd mee te kunnen behandelen. Hierbij moet niet alleen worden gekeken naar het moment van de eerste haartransplantatie. Er moet ook rekening worden gehouden met eventuele toekomstige haaruitval.
  • Het haar in het donorgebied moet redelijk dicht bij elkaar staan. Als de haren te ver uit elkaar staan, kan al snel een tekort aan grafts ontstaan voor de haartransplantatie.
  • Het is geen goedkope oplossing. U heeft dan echter wel uw eigen haar, dat de rest van uw leven zal blijven groeien.

Mogelijke bijwerkingen transplantatie haren

  • Bij iedere zogenaamde invasieve behandeling (een behandeling waarbij men de huid opent) kan er een infectie optreden. Op het bovenhoofd komt dit niet vaak voor, omdat het bovenhoofd de best doorbloede plaats is van het lichaam.
  • Als de haren gaan groeien (na 3 tot 4 maanden) kunnen er puistjes op het bovenhoofd vormen. Dit zijn zogenaamde ingroeiende haren die het kanaaltje naar buiten niet hebben gevonden. Ze verdwijnen meestal vanzelf. Indien u er last van heeft, kunt u ze even door de behandelend arts laten bekijken. De behandelend arts kan dit probleem oplossen.
  • Zeker bij een behandeling aan de voorkant kan een zwelling optreden door het wegvloeien van de gebruikte vloeistoffen. Om te voorkomen dat dit gebeurt (dit lukt niet altijd), kan geprobeerd worden door middel van massage op het voorhoofd de vloeistoffen naar de slapen te sturen. Denk eraan dat u de getransplanteerde haren niet beschadigt. Ook zogenaamde “ice-packs” kunnen helpen. Onder andere op de website van onze sponsor GlobalHair is veel informatie over dit onderwerp te vinden.
  • Gebeurt het toch? Niet getreurd. Het verdwijnt vanzelf na een paar dagen.
  • Het achterhoofd kan nog lange tijd ongevoelig blijven. Dit verdwijnt ook vanzelf, maar geduld is hier op zijn plaats.

De Frêchet-Extender

Anders dan bij de FUT- en de FUE-methode worden met de Frêchet-extender methode geen haren getransplanteerd, maar wordt het kalende gebied verkleind. De Frêchet-extender behandeling is namelijk gebaseerd op het oprekken van de huid. De methode is genoemd naar de Franse haarchirurg dr. Frêchet.

De behandeling

Het belangrijkste hulpstuk bij deze methode is de Frêchet-Extender. Dat is een soort elastiek dat bij een eerste behandeling onder de hoofdhuid rond de kalende plek wordt aangebracht. In ongeveer dertig dagen tijd trekt de extender samen. Zo rekt de behaarde huid rond de kalende plek op en wordt die plek zelf een stuk kleiner. Tijdens een tweede behandeling wordt de kalende, overtollige huid verwijderd en vult de opgerekte huid met haren de vrijgekomen plaats op. Op deze wijze kan zonder haartransplantatie het aanwezige haar herverdeeld worden. De kleine littekens die ontstaan als gevolg van het Frêchet-extender ingrepen kunnen achteraf worden behandeld met een haartransplantatie via de FUE- of FUT-methode.

Klik hier voor meer informatie over de Frêchet-extender.

Voor meer informatie over de verschillende soorten haartransplantatie behandelingen, zie ook de website over haartransplantatie van het Nationaal Huidcentrum.

Nieuwste ontwikkelingen – Haarstamcel Transplantatie

Een Haarstamcel transplantatie gaat in een paar stappen. In eerste instantie wordt het donorgebied geschoren. Vervolgens wordt dit gebied verdoofd met een speciaal ontwikkeld impregnatie apparaat. Hiervoor wordt geen gebruik gemaakt van traditionele verdovingstechnieken als hoge druk apparaten of naalden. De huid wordt door middel van een speciaal ontwikkelde verdovingsvloeistof geïmpregneerd, waardoor het gebied binnen tien minuten compleet verdoofd is. Vervolgens worden hele kleine stukjes weefsel (grafts) van de haarzakjes door middel van een speciale naald van 0,5 tot 0,6 millimeter uit het donorgebied onttrokken. Ook voor het ontvangstgebied wordt hetzelfde impregnatie apparaat gebruikt. De gaatjes worden in het ontvangstgebied gemaakt met dezelfde speciale naald van 0,5 tot 0,6 millimeter. Daarna worden de grafts één voor één getransplanteerd naar het ontvangstgebied. Omdat maar een heel klein gedeelte van de follikel wordt weggehaald, kan het haarzakje in het donorgebied zich weer herstellen.
Voor meer informatie over de Haarstamcel transplantatie techniek, klik hier.

Bron:www.hasci.nl

Shock loss
Na een haartransplantatie kan er sprake zijn van “shock loss”. Bij shock loss vallen haren uit het getransplanteerde gebied of het donorgebied uit door de “schok” van de haartransplantatie. Deze haren groeien na zo’n 3 tot 6 maanden normaal gesproken weer gewoon terug.

Ook interessant kan de informatie van onze sponsor Acura Medisch Centrum over haartransplantatie zijn.

Haartransplantatie FAQ - veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over haargroeimiddelen komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wat is een haartransplantatie?

Bij een haartransplantatie worden bestaande haarzakjes uit het donorgebied weggenomen. Dit is meestal uit uw haarkrans. De geoogste haarzakjes, die ook wel grafts of haarimplantaten worden genoemd, worden teruggeplaatst op de plaatsen waar minder haar aanwezig is. De resultaten die met een haartransplantatie worden bereikt, zijn natuurlijk en bovendien blijvend van aard.

2. Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?

Veel mannen en vrouwen komen in aanmerking voor een haartransplantatie. U dient over een gezonde haarkrans met voldoende donormateriaal te beschikken. Als uw haaruitval wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte en/of het gebruik van medicijnen, dan wordt u doorgaans een andere behandeling geadviseerd. Wees realistisch met het verwachtingspatroon dat u van een eventuele haartransplantatie heeft. Afhankelijk van de mate van kaalheid zal een gewenste haardichtheid van 100% niet mogelijk zijn. Een haarkliniek adviseert u over de mogelijkheden die in uw situatie toegepast kunnen worden.

3. Wat houdt een haartransplantatie in?

Een haartransplantatie kan met toepassing van verschillende methoden worden uitgevoerd. Uw huid wordt plaatselijk verdoofd waarna het vooraf bepaalde aantal grafts uit het donorgebied wordt geoogst. Nadat de haarzakjes op kwaliteit zijn gecontroleerd worden ze teruggeplaatst in de transplantatiegebieden. Het is een intensieve behandeling die met uiterste precisie wordt uitgevoerd. De behandelduur kan meerdere aaneengesloten uren omvatten. Soms kan een behandelend specialist besluiten om een behandeling over meerdere dagen te verdelen.

4. Wat kan ik verwachten na een haartransplantatie?

Na de behandeling kunt u thuis herstellen. Net name tijdens de eerste vijf dagen na de ingreep is zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan. Uw hoofdhuid vertoont rode puntjes en kleine korstjes. Uw huid herstelt zich en na een week tot veertien dagen. Hierdoor is de behandelingen na 2 tot 3 weken voor het blote oog niet langer zichtbaar. Van de behandelend specialist en medewerkers van de haarkliniek krijgt u adviezen en informatie die uw herstel bevorderen. Voor een positief resultaat is het belangrijk om deze instructies voor de nazorg zoveel mogelijk op te volgen.

5. Welke resultaten kan ik van een haartransplantatie verwachten?

Samen met u streeft de behandelend specialist naar het best mogelijke resultaat van een haartransplantatie. Volg daarom de adviezen op die u ontvangt van de arts. Gemiddeld vallen de getransplanteerde haren twee tot drie weken na de ingreep uit. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Dit is een normaal verschijnsel. De haren beginnen twee tot drie maanden na de haartransplantatie vervolgens weer te groeien. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar negen tot twaalf maanden na de behandeling. De resultaten zijn natuurgetrouw en blijvend.

6. Laat een haartransplantatie zichtbare littekens achter?

Afhankelijk van de gekozen haartransplantatie methode kunnen littekens ontstaan. Als u wordt behandeld met een FUT-haartransplantatie, dan wordt er een reepje huid uit de achterzijde van uw hoofd weggenomen. Deze haartransplantatie techniek laat een litteken achter. De FUE-haartransplantatie laat kleine witte puntjes achter in de haarkrans. Deze zijn later nauwelijks zichtbaar. Laat u vooraf goed informeren over de techniek die wordt toegepast.

7. Is een haartransplantatie pijnlijk?

Zowel de FUT- als FUE-haartransplantaties worden uitgevoerd met een plaatselijke verdoving. Hierdoor voelt u vrijwel niets van de behandeling. De napijn die u na een haartransplantatie kunt ervaren, verschilt per gebruikte techniek en per persoon. Als u een FUT-haartransplantatie ondergaat kan de napijn als heftiger worden ervaren dan bij een FUE-haartransplantatie. Napijn verdwijnt tijdens de eerste dagen na de behandeling en kan verlicht worden door een pijnstiller als Paracetamol te gebruiken.

8. Kan ik het uiteindelijke resultaat van de behandeling beïnvloeden?

Ja. Door u goed voor te bereiden op de behandeling en u achteraf te houden aan de adviezen en tips die u van de behandelend specialist ontvangt, heeft u invloed op het resultaat. Voorkom zware inspanningen in de eerste weken na de behandeling en stel uw hoofdhuid niet direct bloot aan het zonlicht. Vermijd de sauna en intensief sporten. Na een aantal weken kunt u uw dagelijkse activiteiten langzaamaan hervatten. U kunt het resultaat ook beïnvloeden door te kiezen voor een haarkliniek die goede kwaliteit biedt.

9. Heeft een haartransplantatie voordelen?

Een haartransplantatie rekent voorgoed af met kaalheid en haaruitval. U wordt behandeld met lichaamseigen donormateriaal. De behandeling staat bekend om de natuurlijke en blijvende resultaten. U kunt het haar behandelen zoals u dat gewend bent.

10. Wat zijn de nadelen van een haartransplantatie?

Het betreft een intensieve en langdurige ingreep die bovendien erg kostbaar is. Als uw verwachtingspatroon niet strookt met realistisch haalbare eindresultaten, kunt u achteraf een teleurgesteld gevoel hebben. Daarnaast kunt u te maken krijgen met complicaties die optreden na de behandeling. Hierbij moet u denken aan een eventuele nabloeding, een verminderd gevoel in de hoofdhuid, infecties en littekenvorming. Bij een niet goed uitgevoerde haartransplantatie heeft u misschien een nieuwe behandeling nodig. 

11. Kan een haartransplantatie onder volledige narcose worden uitgevoerd?

Nee. De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een plaatselijke verdoving. Ervaringen uit het verleden hebben uitgewezen dat de behandeling op deze manier succesvol kan worden toegepast. Door de verdoving ervaart u nauwelijks iets van de haartransplantatie. Napijn kan bestreden worden met een pijnstiller.

12. Hoe lang duurt een haartransplantatie?

De behandelduur verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt af van een aantal factoren. Zo telt de grootte van het te behandelen gebied mee en het aantal haarzakjes dat geoogst en getransplanteerd wordt. Gemiddeld duurt een behandeling 4 tot 8 uur. Complexe en veel omvattende haartransplantaties kunnen over meerdere behandeldagen verspreid worden.

13. Welke alternatieven heeft een haartransplantatie?

Indien u (nog) niet toe bent aan een ingrijpende behandeling als een haartransplantatie of als u niet in aanmerking komt voor deze behandeling, kan de arts u een alternatieve behandeling adviseren. Micro Haar Pigmentatie kan worden toegepast bij vergevorderde kaalheid. De techniek geeft u ook een optische verdikking bij ongewenste haaruitval. Ook een haarwerk of pruik kan als alternatief voor een haartransplantatie worden overwogen. Bij beginnende kaalheid kan een arts u ook een behandeling met effectief bewezen haargroeimiddelen aanbevelen. U kiest zelf voor het alternatief waar u zich prettig bij voelt.

14. Wanneer zijn de resultaten van een haartransplantatie optimaal?

Een haartransplantatie is een behandeling die niet direct zichtbaar resultaat geeft. In de maanden na de behandeling begint uw haar te groeien. Het uiteindelijke resultaat is gemiddeld 9 tot 12 maanden na de haartransplantatie bereikt.

15. Wat zijn de kosten van een haartransplantatie?

De prijzen van een haartransplantatie verschillen per kliniek. Daarnaast is de kostprijs afhankelijk van de haartransplantatie methode die wordt toegepast en het aantal grafts die worden getransplanteerd. Als u een haartransplantatie overweegt, is het verstandig om bij meerdere klinieken een prijsopgave aan te vragen. Vergelijk de prijzen met elkaar, zodat u een goed inzicht krijgt in de mogelijkheden en kosten.

16. Worden de kosten van een haartransplantatie vergoed?

Haartransplantaties die om cosmetische redenen worden ondergaan, worden doorgaans niet vergoed door zorgverzekeraars. Slechts in uitzonderlijke gevallen komt u voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking. Hiervoor moet er sprake zijn van aantoonbaar psychisch lijden, ziekte en/of kaalheid die door een ongeval is ontstaan. U moet bij uw verzekeraar de nodige ‘bewijzen’ overleggen. Wilt u weten of uw verzekeraar een haartransplantatie vergoed? Lees uw polisvoorwaarden na of neem contact op met uw zorgverzekeraar en vraag om meer informatie.

17. Is een haartransplantatie ook voor vrouwen geschikt?

Net zoals mannen hebben ook vrouwen last van ongewenst haarverlies en kalende plekken. De meeste vrouwen worden met een FUE-haartransplantatie behandeld. Het haar hoeft meestal niet volledig gemillimeterd te worden. Dit gebeurt slechts bij een stukje in het donorgebied. Als de omliggende haren lang genoeg zijn, wordt het korte haar na de behandeling bedekt. Maak altijd een afspraak voor een eerste consult bij een haarklinie,k als u wilt weten of een haartransplantatie in uw situatie de ideale oplossing is.

18. Wat zijn de risico’s van een haartransplantatie?

Iedere cosmetische ingreep heeft een kans op het ontstaan van complicaties en brengt dus risico’s met zich mee. Bij een haartransplantatie is dat niet anders. De kans op bijwerkingen is klein. Toch kunt u te maken hebben met mogelijke nabloedingen, infecties, littekenvorming en/of een allergische reactie op de gebruikte verdoving.

19. Hoeveel grafts worden er bij een behandeling getransplanteerd?

Het aantal grafts die getransplanteerd worden verschilt per persoon. Het is bovendien mede afhankelijk van het gewenste resultaat. Tijdens een intakegesprek bij een kliniek wordt uw hoofdhuid bekeken door een ervaren specialist. Deze kan een nauwkeurige inschatting maken van het aantal grafts dat in uw situatie getransplanteerd kan worden voor een optimaal resultaat.

20. Hoe lang is het resultaat van een haartransplantatie zichtbaar?

Getransplanteerde haren hebben dezelfde levensduur als de aanwezige haren in uw haarkrans. De resultaten zijn uw leven lang zichtbaar, omdat deze haren andere genetische eigenschappen hebben dan de overige haren. Zo zijn ze niet vatbaar voor het mannelijke DHT-hormoon dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. Een haartransplantatie stopt het natuurlijke verouderingsproces niet. Uw haardos kan met het verstrijken van de jaren wel wat dunner worden.

21. Hoe maak ik de keuze voor de beste haarkliniek?

Het is belangrijk dat u zich welkom en begrepen voelt bij de kliniek waar u de haartransplantatie uit wilt laten voeren. Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar en kijk naar de ervaring die aanwezig is. Ervaring geldt niet alleen in een arts, maar voor het gehele team dat tijdens de haartransplantatie als een geoliede machine samenwerkt. 

22. Wanneer kan een haartransplantatie niet worden uitgevoerd?

Uw geschiktheid voor een haartransplantatie wordt bepaald door een ervaren haartransplantatie specialist. Op het moment dat uw kaalheid te ver gevorderd is en er onvoldoende donormateriaal aanwezig is, kan de ingreep niet met voldoende resultaten worden uitgevoerd. Is de oorzaak van het haarverlies onbekend of een gevolg van een medische behandeling en/of ziekte? Ook dan kan een andere behandeling worden geadviseerd.

23. Kan een haartransplantatie op jonge leeftijd worden toegepast?

Erfelijke haaruitval kan al op jonge leeftijd ontstaan. In sommige gevallen verliest iemand al voor of rond het 20e levensjaar veel haar. Als u gezond bent, is het medisch gezien doorgaans geen probleem om voor haarimplantaten te kiezen. Een ervaren haartransplantatie specialist bespreekt met u graag de mogelijkheden en de te verwachten resultaten op lange termijn.

24. Hoe kan ik mezelf voorbereiden op een haartransplantatie?

De verschillende haartransplantaties worden met toepassing van een plaatselijke verdoving uitgevoerd. Van narcose is geen sprake. Voorafgaand aan de ingreep kunt u een normaal ontbijt nuttigen. Afhankelijk van het soort haartransplantatie dat u ondergaat, dient u uw haar kort te scheren. Als u dit moeilijk vindt, kan dit vaak ook kort voor de behandeling in de kliniek voor u worden gedaan. Zorg ervoor dat u op tijd aanwezig bent. U kunt dan zo ontspannen mogelijk in de behandelstoel plaatsnemen. Leef ook altijd goed de voorzorg instructies na.

25. Hoe ziet mijn hoofd eruit na een haartransplantatie?

Met name de eerste vijf dagen na de ingreep is het zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft laten uitvoeren. Verspreid over het behandelde gebied zijn kleine rode puntjes zichtbaar. Na vijf dagen wordt dit minder, totdat de rode puntjes zijn verdwenen. Hoe snel dit proces verloopt, verschilt per persoon. Over het algemeen kunt u na twee weken niets meer zien van de ingreep die u heeft ondergaan.

26. Kan ik voor een haartransplantatie naar het buitenland?

Ja. In Nederland zijn verschillende buitenlandse aanbieders van haartransplantaties actief. Een aantal van deze klinieken beschikt over een Nederlands aanspreekpunt waar u terecht kunt voor een intakegesprek en soms ook voor de nazorg. Vergelijk de binnen- en buitenlandse aanbieders met elkaar. Kijk daarbij zeker ook naar de reis- en verblijfskosten.

27. Kan ik korting krijgen op een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een kostbare ingreep. Door de verschillende tarieven naast elkaar te leggen en nauwkeurig te vergelijken, kunt u soms flink op de kosten besparen. Het kan voor komen dat u korting krijgt op het moment dat u flexibel bent met het inplannen van de ingreep. Uiteraard kunt u tijdens een intakegesprek ook altijd vragen naar eventuele kortingsmogelijkheden.

28. Is een haartransplantatie ook geschikt in de baardstreek?

Ja. De haartransplantatie techniek kan ook toegepast worden om uw baardstreek voller te maken. Ook hiervoor geldt dat u over voldoende donormateriaal dient te beschikken. Het aantal grafts dat bij een baardtransplantatie wordt getransplanteerd, is doorgaans lager dan bij een uitgebreide haartransplantatie. De ingreep verloopt via hetzelfde principe en wordt met een plaatselijke verdoving uitgevoerd. Resultaten die bereikt worden laten een aantal maanden op zichwachten en zijn blijvend van aard.

29. Kan een haartransplantatie met ander donormateriaal worden uitgevoerd?

Nee, het succes van een haartransplantatie ligt deels in het feit dat het lichaamseigen donormateriaal vrijwel nooit wordt afgestoten. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van donorhaar afkomstig van iemand anders.

30. Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een natuurlijk resultaat?

U dient zich ervan bewust te zijn dat het voor kan komen dat er meer dan een enkele haartransplantatie nodig is om het gewenste effect te bereiken en te behouden. Zeker mensen die al op zeer jonge leeftijd een eerste haartransplantatie ondergaan, kunnen jaren later voor een aanvullende ingreep kiezen. Dit omdat het niet of nauwelijks voorspelbaar is hoe omliggende haren zich gedragen en al dan niet uitvallen.

31. Hoe komt het dat een haartransplantatie blijvende resultaten heeft?

De haren die gebruikt worden tijdens de ingreep en die afkomstig zijn uit uw haarkrans, hebben een andere structuur en genetische eigenschappen dan de overige hoofdharen. Deze structuur maakt dat ze niet gevoelig zijn voor het dihydrotestosteron hormoon dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. Het bijzondere is dat de getransplanteerde haarzakjes deze eigenschappen ook op de plaatsen waar ze naar toe getransplanteerd worden behouden.

32. Heb ik direct na een haartransplantatie een volle haardos?

Nee. Tijdens de weken na de ingreep zullen de getransplanteerde haren eerst uitvallen. Drie tot vier maanden na de haartransplantatie wordt de eerste nieuwe haargroei zichtbaar. U moet rekening houden met een periode die tot 12 maanden duurt, voordat het definitieve resultaat beoordeeld kan worden. Verwacht bovendien ook geen volle, weelderige haardos zoals u die wellicht in uw jeugd had.

33. Moet ik mijn haar afscheren voor een haartransplantatie?

De meeste mannen die voor een FUE haartransplantatie kiezen, wordt gevraagd om het haar voor de ingreep af te scheren. Op deze manier kan een haartransplantatie specialist vlotter werken. Vrouwen daarentegen kiezen vaak liever voor de zogenaamde haarsparende haartransplantatie. Dit houdt in dat alleen een stukje van het donorgebied kort wordt geschoren. Na afloop van de haartransplantatie valt het omliggende haar, mits het lang genoeg is, over het kortgeschoren gedeelte heen.

34. Waarom worden in het buitenland meer haarzakjes in een behandeling getransplanteerd dan in Nederland?

Buitenlandse haarklinieken werken veelal met erkende haarchirurgen die samenwerken met ervaren haartransplantatie assistenten. Deze samenwerking leidt ertoe dat er een significant verschil zit in het aantal haarzakjes dat tijdens een dagbehandeling kan worden getransplanteerd.

35. Is het mogelijk om een haartransplantatie te ondergaan met kroeshaar?

Ja. Een aantal klinieken en ervaren haartransplantatie artsen hebben zich gespecialiseerd in het transplanteren van kroeshaar. Dit is een intensieve behandeling die de nodige expertise en nauwkeurigheid vereist. Kroeshaar krult immers ook onderhuids. Voor een natuurlijk resultaat is het terugplaatsen van de haren in de juiste groeirichting wenselijk. Let op dat het slagingspercentage van kroeshaar vaak lager is dan van stijl of licht krullend haar.

36. Kan een haartransplantatie mislukken?

Haartransplantaties mislukken gelukkig meestal niet. Wel kan er sprake zijn van een teleurstellend resultaat. Veel heeft te maken met hetgeen u vooraf van de behandeling verwacht. Ervaren haartransplantatie specialisten besteden veel tijd aan het bespreken van uw wensen en verwachtingen en zullen deze, indien noodzakelijk, bijstellen naar wat realistisch gezien mogelijk is.

37. Kan een haartransplantatie 2 keer worden uitgevoerd?

Sommige mensen kunnen behoefte hebben om na een 1e haartransplantatie de haardos verder te laten verdichten of een ander kalend gebied te behandelen. De mogelijkheid voor een 2e haartransplantatie hangt af van de beschikbaarheid van voldoende donormateriaal en uw gezondheid. In de regel kunnen tot ongeveer 5.000 haarzakjes uit een gezond donorgebied geoogst worden, zonder dat dit kale plekken in de haarkrans veroorzaakt.

38. Hoe lang is mijn hoofdhuid rood na een haartransplantatie?

Gewoonlijk duurt het 7 tot 10 dagen, voordat de roodheid en korstjes zijn verdwenen. Dit hangt echter ook af van uw huidtype en de manier waarop uw lichaam herstelt van de ingreep.

39. Waarom valt mijn haar uit na een haartransplantatie?

Het is gebruikelijk dat drie tot vier weken na de haartransplantatie het getransplanteerde haar uitvalt. Dit is een natuurlijke reactie op het oogsten en implanteren van de grafts. Het zijn echter alleen de haren en niet het volledige haarzakje dat uitvalt. Na een periode van 3 tot 4 maanden gaat het haar opnieuw groeien.

40. Wanneer mag ik mijn hoofdhuid weer aanraken?

Na 2 tot 3 dagen kunt u voorzichtig de getransplanteerde grafts met de vingertoppen aanraken. Let daarbij wel op dat u de huid niet openkrabt met uw nagels. Probeer de hoofdhuid en de getransplanteerde haren in het begin zo veel mogelijk te ontzien.

41. Kan ik de haargroei na een haartransplantatie versnellen?

Nee, het is niet mogelijk om de natuurlijke haargroei te versnellen. Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Het is ook daarom dat het resultaat van een haartransplantatie pas na een jaar wordt beoordeeld.

42. Moet ik zittend slapen na een haartransplantatie?

Nee, al wordt wel geadviseerd om de eerste nachten met een extra kussen te slapen.

43. Moet ik een speciaal dieet volgen na een haartransplantatie?

Nee, een haartransplantatie specialist kan aanbevelen om de eerste tijd extra voedingsmiddelen die rijk aan vitamine B zijn te eten.

44. Is zweten van invloed op het resultaat van een haartransplantatie?

De eerste dagen wordt overmatig zweten afgeraden. Zweten hoeft desondanks geen nadelig effect op de haartransplantatie te hebben. Volg de richtlijnen van de specialist op en hou uzelf aan de voorschriften.

45. Mag ik alcohol drinken na een haartransplantatie?

Na de haartransplantatie wordt aangeraden om de eerste weken geen alcoholische dranken te nuttigen. Geef uw lichaam tijd om te herstellen, zodat u later met een tevreden gevoel naar het eindresultaat kijkt.

46. Mag ik vliegen na een haartransplantatie?

Ja, er is geen enkele reden om aan te nemen dat een vliegreis van negatieve invloed is op het resultaat van een haartransplantatie. Hetzelfde geldt voor reizen per trein, auto of boot. Let alleen op dat u uw hoofd niet stoot en/of onnodig aan druk blootstelt.

47. Hoe lang duurt het voor de haarzakjes zijn vastgegroeid?

De getransplanteerde haarzakjes groeien binnen een aantal dagen vast. Wees minimaal 2 weken extra voorzichtig met het stoten van uw hoofd.